Dianne Bleeker en Rutger de Quay nieuwe hoofdredactie Red Pers

Dianne Bleeker (links) en Rutger de Quay (rechts). Foto door Noes Petiet

De nieuwe hoofdredactie van Red Pers wordt vanaf 1 september dit jaar gevormd door hoofdredacteur Dianne Bleeker en adjunct-hoofdredacteur Rutger de Quay. De twee frisse doch ervaren journalisten hebben landsbrede ambities voor Red Pers. 

De twee nieuwe kapiteins nemen het roer in september over. Ze verheugen zich op een leerzaam jaar. Wat gaan ze doen? De blik verruimen, reflecteren op de journalistieke praktijk en Red Pers naar een hoger niveau tillen.

Dianne Bleeker, per 1 september hoofdredacteur van Red Pers. Foto door Noes Petiet

De afgelopen jaren hebben hoofdredacties onder leiding van Madelief van DongenTahrim Ramdjan en Jasmijn Huisman de kiem gelegd voor meer diversiteit bij Red Pers. Die lijn willen Bleeker en De Quay voortzetten. “We willen het liefst journalisten van allerlei achtergronden,” vertelt Bleeker. “Op krantenredacties lopen toch nog veel dezelfde mensen rond.”

“Wat mij trekt aan Red Pers is de jonge blik: er wordt over veel onderbelichte onderwerpen geschreven,” zegt Bleeker. De redactie staat los van het dagelijkse nieuws, daar ziet De Quay een interessante uitdaging: “Het is goed om na te blijven denken over waarom we dit doen, waartoe we als journalisten op aarde zijn.”

De stad uit

Ook geografisch kan Red Pers nog diverser, vinden Bleeker en De Quay. De nieuwe Amsterdammer uit Groningen en overtuigd Rotterdammer uit Nijmegen zien het als een mooie missie om het blikveld van de redactieleden te verruimen. Red Pers is redelijk Amsterdams georiënteerd, omdat de meeste redactieleden in de hoofdstad wonen. “Dat is eigenlijk organisch zo gegroeid,” vertelt Tess Castelijn, lid van het bestuur van Stichting Red Pers. “Maar we hebben juist potentie om een landsbreed platform te zijn.”

De nieuwe hoofdredactie is een ervaren duo. Tess Castelijn was nauw betrokken bij de sollicitatieprocedure en vertelt: “Voor de hoofdredactie zoeken we ervaring, dat hebben ze allebei. Rutger en Dianne zijn inhoudelijk allebei heel sterk.” Zowel de nieuwe hoofdredacteur als de adjunct zijn nieuw bij Red Pers, en brengen daardoor een frisse blik met zich mee. “Tegelijkertijd snappen ze precies waar Red Pers om gaat, wat de kern is,” vertelt Castelijn. 

Geschoolde journalisten

Rutger de Quay, per 1 september adjunct-hoofdredacteur van Red Pers. Foto door Noes Petiet

De Quay (26) komt van de School voor Journalistiek in Tilburg. Vanuit Rotterdam schrijft hij nu als freelancer onder andere voor het Leidsch Dagblad over de woningmarkt, is hij ‘middentafelredacteur’ bij NRC, en werkt hij bij Villamedia. Op Twitter is hij bekend als ‘een van de weinige 26-jarigen met een krantenabonnement’. Dat Twitteren “is wat uit de hand gelopen”, maar levert hem wel opdrachten op, vertelt De Quay. Twitter is een soort “koffieautomaat voor ZZP’ers”.

Bleeker (24) ging naar de School voor Journalistiek in Zwolle en trok naar Amsterdam voor een stage bij Het Parool. Daar is ze gebleven, ze werkt er nu tweeënhalf jaar. Ze heeft er op de kunstredactie en bij de nieuwsdienst gezeten en is nu stagecoördinator. Van haar hand: de rubriek ‘Mijn Amsterdam’ en langere stukken in PS, het magazine van Het Parool.

De nieuwe hoofdredactie heeft “zin om aan de slag te gaan met zoveel jonge journalisten”, sluit Bleeker af. Op naar een jaar vol verdiepende stukken, diverse perspectieven en een open blik voorbij de Amsterdamse ring.