Waarom zijn we zo verknocht aan kerstfilms?

Beeld: Inge Spoelstra

Nadat redacteur film Liselotte Glerum haar top vijf kerstfilms tipte, legt ze uit waaróm we zo verslaafd zijn aan kerstfilms – en waarom ze dit jaar extra speciaal zijn.

De feestdagen van 2020 zullen de geschiedenisboeken ingaan als een eenzame kerst. Door de afgekondigde lockdown zijn we allemaal verplicht thuis te blijven en in een kleine kring kerst te vieren. Gelukkig is er een activiteit die altijd veilig vanuit huis uitgevoerd kan worden: films kijken.

We kijken films om meerdere redenen, maar vooral om geëntertaind te worden en om even te vluchten uit de realiteit. En dat vluchten is misschien juist nu het fijnste wat je kan doen.

Netflix

De afgelopen jaren komen er steeds meer films uit, door de komst van de streamingsdiensten. Dit heeft voor een grote verandering gezorgd in de hoeveelheid filmproducties die elk jaar uitkomen. Juist richting december lijkt vooral de grootste speler Netflix compleet uit te pakken. Vanaf eind oktober worden de eerste films (en sinds kort kerstseries!) al uitgebracht. Dit jaar zijn er in twee maanden tijd al meer dan vijftien nieuwe Netflix Originals die kerstgerelateerd zijn, online gekomen. Er is dus genoeg keuze. Waarom blijven we dan steeds dezelfde films kijken elk jaar?

De mens is een gewoontedier, al helemaal met kerst. Dan houden we ervan om hetzelfde te doen, te consumeren of ervaren. Een goed voorbeeld is het bekende gourmetstel dat elk jaar op kerstavond weer op tafel getoverd wordt, waarna de kerstfilm Home Alone met de hele familie wordt bekeken. Juist met kerst lijkt men extra waarde te hechten aan deze rituelen. Daarom kijken we dan ook met liefde Home Alone voor de dertigste keer.

Eerst lijkt alles mis te gaan: er gaat iemand dood, wordt ontslagen of er ontstaat een ruzie. Maar zoals bij elke kerstfilm, komt het altijd goed

Hekel aan kerst

Een goede kerstfilm bestaat uit een aantal basisprincipes. Allereerst is de sfeer in een kerstfilm het startpunt. Lichtjes, het liefst sneeuw, wat gezellige kerstmuziek op de achtergrond en wijde shots van huizen of dorpen, zetten al gelijk de toon. Het is kerst, dus het is gezellig. Daarnaast heeft de hoofdpersoon vaak een enorme hekel aan kerst of ziet deze tijd juist als hoogtepunt van het jaar. Dit zorgt voor sympathie bij de kijker.

Vaak hebben we in de eerste minuten al door waar we naartoe werken, zoals een verzoening met de familie, of – eindelijk – liefde voor de kerst. Eerst lijkt alles mis te gaan: er gaat iemand dood, wordt ontslagen of er ontstaat een ruzie. Maar zoals bij elke kerstfilm, komt het altijd goed.

Nog lang en gelukkig

Dat is dan ook de boodschap van de meeste kerstfilms. Dat je blijft geloven dat ze nog lang en gelukkig leefden. Dat hoe alles ook dreigt mis te gaan of misgaat, je geluk haalt uit de kleine dingen. Een boodschap waar men misschien juist tijdens deze feestdagen in lockdown extra behoefte aan heeft.

Ondanks dat kerstfilms misschien wat simpel en makkelijk in elkaar zitten, kijken we jaarlijks massaal naar dezelfde films. Misschien juist omdat ze simpel en makkelijk zijn. Even gedachtes op nul en blijven geloven in een wereld waar alles goed komt. Dus zet je favoriete kerstfilm aan en verdwijn in een wereld waar virussen en lockdowns ondenkbaar zijn.


Steun ons!
Vond je dit een goede productie en wil je hier meer van zien? Steun deze redacteur met een kleine donatie voor een kop koffie (€ 2,50), een redactievergadering (€ 12,50) of een ander bedrag!