Podcast: Minder werken voor hetzelfde loon, het kan echt

Olivier Pintelon.

Wat betekent werk anno 2020? En waar gaat het heen? Dat onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge in onze podcastserie. In deze aflevering: hoe we collectief een 30-urige werkweek kunnen organiseren.

Ons gesprek met Vlaamse politicoloog Olivier Pintelon liep een beetje uit de hand – we raakten maar niet uitgepraat over de 30-urige werkweek. We vonden het gesprek te waardevol om in te korten, dus knipten we het in twee stukken alsof het een Tarantino-film was.

Vandaag het tweede deel van het gesprek. Waar het eerste deel ging over waarom minder werken goed voor ons zou kunnen zijn (zowel gendergelijkheid als mentale gezondheid gaan erop vooruit), praten we hier verder over hoe we minder kunnen werken. En ja, dat kan echt.  

Minder werken voor hetzelfde loon lijkt te mooi om waar te zijn. Maar de ‘financiële brandstof’ die deze transitie gaat bekostigen, kunnen we onder andere halen uit efficiëntiewinst. Want “korter werken is beter werken”, aldus Olivier Pintelon. Bovendien worden we gezonder van korter werken, en minder ziek zijn levert ook geld op. En dan is er nog de robotisering (of liever gezegd: cobotisering – daar hadden we het in aflevering drie over) die ons helpt om meer te doen in minder tijd.

Om ons allemaal ambassadeurs van de 30-urenweek te maken, neemt Olivier Pintelon ons mee in de kosten, baten, feiten en misverstanden van de kortere werkweek. 

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 


Steun ons voor € -
Adriaan de Jonge