RedCast: Werkt werk nog? #2 met Mei Li Vos

Mei Li Vos. Foto Lex Draijer/Wikimedia Commons

In de nieuwe podcastserie van Red Pers onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge het thema ‘Werk’, en wat dat nog betekent in onze tijd. Vaste contracten sterven uit, huizen worden te duur en over een pensioen durven we niet eens na te denken. Hoe gaan we daarmee om? Werkt werk nog?

“Hartstikke mooi hoor, al die vrijheid als zzp’er, maar zo benijdenswaardig zijn zelfstandigen niet. Tijd voor opstand,” schreef NRC columnist Japke-d. Bouma onlangs. Zzp’ers zijn inmiddels met meer dan één miljoen, maar die opstand blijft voorlopig nog uit.

Na een gesprek met de voorzitter van FNV Jong in aflevering één, is dit keer de oprichter van een heel andere vakbond te gast. Mei Li Vos richtte in 2005 het Alternatief voor Vakbond op om de ‘outsiders’ (lees: zzp’ers, flexwerkers, millennials) van de arbeidsmarkt een stem te geven. Ze vindt die opdracht vandaag de dag nog net zo relevant, want het aantal flexibele contracten en zzp’ers is alleen maar gegroeid: “Het cynische is dat het nog veel erger is geworden.” Maar als het steeds moeilijker wordt om fatsoenlijk werk te vinden, waarom zijn we nog niet in opstand gekomen? 

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 


 

Steun ons voor € -
Adriaan de Jonge