Voor het eerst in zes jaar kunnen Amsterdammers weer schaatsen op de grachten. Dat zal je ongetwijfeld gemerkt hebben: als het de nieuwsmedia niet zijn geweest, hebben je vrienden wel een schaatsfoto gedeeld of heb je zelf op het ijs gestaan. Onze fotograaf Olivier Overberg besloot daarom juist de Ring te verlaten en legde het IJ(s)meer vast.
Met moeite werd de vaarroute door het Buiten-IJ opengehouden. Hier gezien vanaf het Steigereiland en in de verte Durgerdam.
Door de harde wind spatte het water flink op, en in combinatie met de lage temperaturen leverde dit bijzondere ijsstructuren op.
De harde wind zal niemand ontgaan zijn. Toch was er een enkeling die, ondanks de wind, de buitenwereld trotseerde. Hier Blijburg aan Zee met op de achtergrond Durgerdam.
Het ijs neemt soms bijzondere structuren aan. Dit ijs wordt soms ‘pannenkoek ijs’ genoemd, ook wel bekend als grondijs.
Close-up van het ijs.
Woensdag was de ultieme winterdag: na wat sneeuw in de vroege ochtend bleef het de rest van de dag bitterkoud en sloot de dag af met een schitterende zonsondergang terwijl de volle maan aan de andere kant van de horizon opkwam.
De Cas Oorthuyskade gezien vanaf het Steigereiland.
De vastgevroren boeien geven aan wat normaalgesproken de vaargeul is.
Door de harde wind heeft het water nooit stil gestaan en is het al golvende bevroren. Samen met de sneeuw die over het ijs raast, geeft dit een spectaculaire, maar on-schaatsbare ijsvloer. Hier gezien vanaf de Windjammerdijk op het Steigereiland.
Water dat op de stenen bevroor en vervolgens in het zand is begraven, geeft soms surrealistische beelden.
Op het uiterste tipje van Blijburg aan Zee had het ijs zich als het ware opgehoopt in een lijn vlak voor het strand.
Het haventje aan de Cas Oorthuyskade lag er pittoresk bij woensdagavond.
Vooruit dan, toch wel één foto van de grachten. Omstanders kijken toe hoe de poging van twee waaghalzen om onder de brug door te schaatsen, is mislukt.