Goed nieuws: de beste journalistiek volgens Red Pers

Beeld: Bron: INCT.

17 november 2017, 13:29

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Goed nieuws: de beste journalistiek volgens Red Pers

Beeld: Bron: INCT.

17 november 2017, 13:29

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Verdwaal jij ook wel eens in het oerwoud van nieuws op Facebook? Red Pers leest gelukkig bijna alles. In ‘goed nieuws’ tippen onze redacteuren het beste wat zij deze maand gelezen, gezien of gehoord hebben.

Je bent er fan van of je haat ze: pushberichten op je smartphone. Adjunct-hoofdredacteur Sophie van Oostvoorn tipt het artikel van Slate.com. Het online magazine verzamelde een jaar lange alle notificaties van The New York Times en geeft die weer in een mooi interactief artikel met tijdlijn. Daarmee benadrukt het medium hoe de ‘woeste aanval’ van breaking news ons leven heeft vormgegeven sinds het aantreden van Trump.

Mickey Mouse die overreden wordt door een auto en Nickelodeon-figuren die zelfmoord plegen, say what? Theaterredacteur en Gent-correspondent Nuno Blijboom las het verontrustende artikel van The New York Times, dat uitlicht hoe op het kinderplatform YouTube Kids steeds meer filmpjes te zien zijn die daar niet thuishoren. Een interessant relaas over de rol van algoritmes en mensen die daar kwaadwillig gebruik van maken.

Pak de zakdoekjes er maar bij als je ‘Moet dit medicijn echt honderdduizend euro per spuit kosten?’ van De Volkskrant leest, want dit artikel is een tranentrekker. Eindredacteur Joanna den Blijker las over de tweejarige Dirkje, die de erfelijke spierziekte SMA heeft. Er is een veelbelovend, maar ongelofelijk duur medicijn beschikbaar, maar de fabrikant weigert het goedkoper te maken. “De wetenschap dat er elders op de wereld een medicijn is dat hun dochter mogelijk kan helpen, is voor de ouders niet te verdragen.”

Het is het woord van Gijs van Dam tegenover dat van Jelle Brandt Corstius, zo zag columniste Frederique Teillers in uitzending van Pauw op maandag 30 oktober. En dat is precies waarom slachtoffers van seksueel geweld zwijgen, zegt Arjen Fortuin in NRC. ‘Zij zagen wat er kan gebeuren als je je mond opendoet: niet geloofd worden, weggezet worden als leugenaar en manipulator.’

Zijn de klimaatplannen van Rutte III eigenlijk haalbaar? Dat is de grote vraag in deze interessante uitzending van Nieuwsuur. Max van Geuns, onze correspondent in Montréal, zag hoe onder andere een klimaatjournalist, politicus, energiecommissaris en een klimaatactivist in een verhit debat verwikkeld raakten. Presentator Twan Huys speelde voor scheidsrechter.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.