Net te laat

26 oktober 2017, 13:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Net te laat

26 oktober 2017, 13:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

OPINIE – Sinds die ene donkere avond in februari weet Daimy, onze gastredacteur, enigszins hoe de slachtoffers van #metoo en Weinstein zich voelen. Hoe doorbreken we eindelijk het taboe op het spreken over seksuele intimidatie en de scheve machtsverhouding tussen man en vrouw?

Het was laat toen ik op een donkere februariavond haastig door de lege IJ-passage liep. Een man, twee keer zo groot en twee keer zo breed, liep mij tegemoet. We kruisten elkaar en net toen ik dacht dat ik veilig gepasseerd was, zette hij een stap terug zodat hij voor mijn neus stond. Met een vieze grijns op zijn gezicht zei hij: “Wat een lekkere reet dame, daar zou ik hem wel eens tussen willen stoppen.”

Ik keek hem met open mond aan, terwijl ik naar woorden van verweer zocht. Er kwam niets. Ik probeerde me snel langs hem heen te wurmen, hij liet het niet toe. De angst verstijfde elke vezel in mijn lichaam en net terwijl ik de moed aan het verzamelen was om een kreet te slaan, kwam er opeens een groepje mensen aanlopen. Het geluid van de voorbijgangers leidde hem af. Ik greep mijn kans en sprintte langs hem heen. Net op tijd.

Ik keek hem met open mond aan, terwijl ik naar woorden van verweer zocht.

Op je kwetsbaarst

Niet elke vrouw krijgt die tijd. Steeds meer zaken van seksuele intimidatie en verkrachtingen belichamen de angst die elke vrouw wel eens heeft ervaren, wanneer ze alleen over straat loopt. De angst om op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. De angst voor monsters die je op je kwetsbaarste moment pakken, wanneer niemand kijkt en niemand je hoort. Monsters die eerst alleen een plaats kregen in spookverhalen, maar nu een werkelijke vorm hebben gekregen in donkere steegjes, op slecht verlichte paden. Ze zijn misschien zelfs te vinden op je werkvloer.

De ‘Weinsteinaffaire’

Je zou verwachten dat dit soort onmensen gevangen zou zitten, maar in de praktijk is niets minder waar. Ze kunnen vrouwen seksueel intimideren en verkrachten zonder ooit de consequenties te hoeven ervaren. Tot er twee weken geleden een omslag kwam. Harvey Weinstein wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. Harvey Weinstein is een van de grootste filmproducenten in Hollywood. Er werden maar liefst 341 Oscarnominaties toegekend aan films waaraan hij heeft meegewerkt. Echter stond Weinstein ook bekend om zijn onzedelijke gedrag tegenover de vrouwelijke filmsterren waar hij mee werkte. Er werden zelfs grapjes over zijn gedrag gemaakt, onder andere in de tv-show 30 rock, maar sancties zijn hem nooit opgelegd.

Harvey Weinstein.
Bron: David Shankbone

Sneeuwbaleffect leidt tot #metoo

Totdat verschillende actrices, waaronder Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow, naar voren zijn gestapt als slachtoffers van Weinstein. Steeds meer invloedrijke vrouwen in Hollywood en daarbuiten doen hun boekje open over hun ervaringen met seksuele intimidatie. En het heeft effect gehad: Weinstein is ontslagen bij zijn eigen filmmaatschappij en uit het Oscar-comité getrapt. Daarnaast is er een soort sneeuwbaleffect ontstaan. Vrouwen over de hele wereld zijn hun ervaringen met seksuele intimidatie gaan delen op sociale media onder #metoo.

En het heeft effect gehad: Weinstein is ontslagen en uit het Oscar-comité getrapt.

Scheve machtsverhoudingen

Hoewel er veel positieve reacties te vinden zijn, is er ook sprake van een tegengeluid: vrouwen zijn niet het slachtoffer, maar de aanstichter van hun eigen ellende. Het is natuurlijk makkelijk om de verantwoordelijkheid op iemand anders af te schuiven. ‘Ze had daar niet in haar eentje mogen fietsen. Zij had dat laag uitgesneden topje niet aan moeten trekken.’ Het is echter veel moeilijker te beseffen dat seksuele intimidatie nog steeds veel te maken heeft met de scheve machtsverhouding tussen man en vrouw.

Macht en schaamte

Macht speelt een belangrijke rol bij seksuele intimidatie. Vrouwen die seksueel geïntimideerd worden zijn bang voor sociaal gezichtsverlies en houden daarom hun mond. Zo blijven de daders macht houden over het slachtoffer. Zo hielden Angelina en Gwyneth hun mond dicht omdat ze wisten dat Weinstein de macht had ervoor te zorgen dat ze nooit meer aan het werk kwamen.

#Metoo doorbreekt het taboe

Daarnaast is er ‘natuurlijk’ de schaamte. Er rust een taboe op het spreken over seksuele intimidatie. En door dit taboe komen aanranders hier ongezien mee weg. #Metoo doorbreekt het taboe en geeft slachtoffers de macht over zichzelf terug. Doordat de schaduwen worden opgetrokken en de ware gezichten van de monsters worden getoond, zal hopelijk ook het seksueel geweld verdwijnen.

Dit artikel is ingestuurd door Daimy Comijs en zij publiceert bij Red Pers als gastredacteur. Wil jij ook een artikel inzenden? Stuur dan een mail naar https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png@redpers.nl. 

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.