Groentijd ASC: wij vertellen het hele corps-verhaal

Beeld: Foto: Thomas Schlijper

9 augustus 2017, 12:48

Auteur: Max van Geuns

Honderden aspirant-leden strijden weer voor een felbegeerde plek bij het Amsterdamse corps. Dit is ondanks een reeks van negatieve berichten in de media over verschillende studentenverenigingen in het hele land. Genoeg reden voor Red Pers om een serie te schrijven over het corps, vanuit verschillende perspectieven en zonder vooroordelen.

ASC/AVSV

De kennismakingstijd van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.), in de corporale volksmond gewoonweg ‘KMT’ genoemd, is officieel van start gegaan. De KMT en de daaropvolgende ‘dispuutskennismakingstijd’ duurt tot ongeveer 9 september — een hele maand dus. Toch staat in deze lange introductietijd slechts één ding centraal: de ontgroening.

Aan de KMT doen honderden aspirant-leden mee. Hiervan zullen er zo’n 450 de eindstreep halen. Zij voegen zich bij de meer dan 2.700 mannen en vrouwen die momenteel lid zijn van de grootste studentenvereniging van Amsterdam (en tevens de grootste van Nederland).

Het totale aantal inschrijvingen bij alle verenigingen (aangesloten bij de Landelijke Kamer van Verenigingen) is de afgelopen jaren flink gestegen: van 8.700 in 2013 tot 10.000 in 2016. De toenemende populariteit van het corps mag opvallend worden genoemd: dit jaar zijn verschillende studentenverenigingen vaak negatief in het nieuws gekomen.

Hoe het corps-balletje in de media dit jaar snoeihard begon te rollen:

17 januari: Rijksuniversiteit Groningen stelt eisen aan studentenverenigingen als Vindicat
26 januari: Studentenvereniging Albertus in Groningen zwijgt over veranderingen
3 februari: Amsterdamse verenigingen mogen geen geheimhouding meer voorleggen aan leden
8 maart: Vindicat-lid Milou Deelen uit Amsterdam maakt filmpje tegen slutshaming in corps
8 april: Ongemengde corpora in Rotterdam fuseren en gaan verder als RSC/RVSV
11 mei: L.A.N.X. investeert als eerste studentenvereniging in gasloze energievoorziening
15 mei: Groningse student vervolgd voor zware mishandeling tijdens ontgroening
19 mei: Vijf Quintus-leden worden aangeklaagd voor vernieling van regenboogzebrapad Leiden
19 mei: NRC begint drieluik over studentenontgroeningen: ‘Bek houden en luisteren, feuten!’
21 mei: NRC deel twee: over toename van ontsporingen tijdens groentijd Amsterdamse corps
22 mei: NRC deel drie: over het nut en de gevolgen van vernederingen bij ontgroeningen
22 mei: Ontgroening bij studentencorps Amsterdam ontaardt in mishandeling
16 juni: Philip Huff schrijft brief in NRC over slutshaming aan aankomende mannelijke studenten
22 juni: Kamer van Verenigingen: ‘Studentenverenigingen staan niet open voor internationals’
30 juni: TU Delft weert studentenvereniging Virgiel van introweek na incident
1 juli: Tabaksfabrikant Japan Tobacco Industries sluit sponsordeals met studentenverenigingen
3 juli: Virgiel verzwijgt zware hersenschudding studente tijdens ontgroening en wordt gestraft
7 juli: Vindicat Atque Polit heeft laatste waarschuwing gekregen, onder zeer strikte voorwaarden

Omdat veel van de berichten schokkend en verontrustend zijn, maar veel nieuws ook niet (of slechts deels) klopt, vinden wij het tijd om in te grijpen; tijd om de studenten zelf aan het woord te laten in een reeks van artikelen, onbevooroordeeld doch kritisch. Terwijl de Amsterdamse aspirant-leden door de fysiek en mentaal slopende groentijd heen proberen te komen, schrijven wij vanuit verschillende perspectieven een serie over de studentenverenigingen, met de corporale verenigingen (corpora) in het bijzonder.

Vindicat

Historicus Laura Lubbers bijt het spits af door ons een kijkje te geven in de geschiedenis van de Nederlandse corpora. Die begon met de oprichting van het Groninger Studenten Corps ‘Vindicat atque Polit’ op 4 februari 1815. In de afgelopen tweehonderd jaar is er bij Vindicat en alle andere studentenverenigingen veel veranderd. Hoe anders waren de ontgroeningen bijvoorbeeld toen?

In de afgelopen tweehonderd jaar is er bij alle studentenverenigingen veel veranderd.

Ontgroeningen zullen door de tijd heen veranderd zijn en lang niet alles achter de corporale muren kan door de beugel. Maar gelukkig is er ook een andere kant van het verhaal. Want zoveel populariteit, zoveel aanmeldingen, zoveel leden: dat moet toch een reden hebben? Daarom is het aan Olivier Overberg om de positieve kant te belichten: hij laat zien waarom studenten bij het corps gaan en oud-leden er goed op terugkijken, ook al lijkt dat voor niet-leden soms moeilijk te begrijpen.

Discriminatie en slutshaming zijn eerder gewoonte dan uitzondering onder de ‘hete hertjes’ en corpsballen. Dat liet Milou Deelen zien met haar filmpje dat viral ging op Facebook. Ze kreeg daarvoor veel lof, maar oogstte ook verontwaardiging. Genderspecialist Vera Kurpershoek zal de situatie kritisch analyseren. “Noemen corpsmeiden elkaar achter de rug om niet ook sletten?”

Zelf zal ik de groentijd en het bijbehorende ‘groepsgevoel’ analyseren vanuit sociaal-psychologisch perspectief. Aan de hand van onderzoeken naar hazing in de Verenigde Staten — letterlijk ‘ontgroening’ in het Engels, maar door de beruchtheid ervan een veelgebruikte term geworden — en gesprekken met Nederlandse psychologen probeer ik achter het nut (of gevaar) van ontgroeningen te komen. Meisjes vernederen en uitschelden, jongens fysiek vermoeien en slaan met stokken: is dit echt nodig en wat zijn de gevolgen?

Hoe normaal is het dat de corpora interne ‘rechtbanken’ hebben?

Tenslotte zal rechtenredacteur Tess Castelijn zich buigen over misschien wel het belangrijkste en lastigste onderwerp: de misstanden bij het corps en het interne rechtssysteem. Hoe normaal is het dat de corpora interne ‘rechtbanken’ hebben en wat kan daarbij wel en niet? En als het juridisch in orde is, betekent dat dan dat het ook ethisch verantwoord is?

Het idee van deze serie is om studenten zelf aan het woord te laten over hun verenigingen, in plaats van de ‘oude’ media. Het gaat hier immers om studenten. Laten we echter eerlijk zijn: de studenten van Red Pers zijn geen van allen lid. Om een volledig verhaal en een echte discussie binnen studentenverenigingen te verwezenlijken, vragen we daarom aan alle leden van het corps: laat je mening horen onder onze serie en draag zo je steentje bij!


Dit is het eerste artikel van een serie over het corps en andere studentenverenigingen. Lees hier het tweede artikel, waarin historicus Laura Lubbers vertelt over de geschiedenis van de corpora en ontgroeningen.


lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.