Tess’ Trendy Tentjes: de Pindakaaswinkel

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


Michiel Vos omarmde de notenboter-hype en opende eind juni de Pindakaaswinkel in Oost. De winkel zelf is ongezellig, maar alles eromheen maakt dat goed: vooral de erg goed gemaakte pindakaas.

TEKST EN FOTOGRAFIE DOOR TESS CASTELIJN

Alleen maar Pindakaas
Elke Nederlander heeft wel een lievelingssoort pindakaas. Of het nou een ouderwetse pot Calvé of een hip biologisch merk is: er is genoeg keuze voor iedereen. Pindakaas en andere notenboters zijn ook toenemend populair als een gezonde manier om goede vetten, proteïne en eiwit binnen te krijgen. Michiel Vos, mede-eigenaar van Juice & Salad, heeft nu een winkel opgericht die geheel gewijd is aan pindakaas. Online en in de winkel worden er tien verschillende soorten verkocht. De smaken lopen uiteen van witte chocola tot de gekke banaan chilipeper; de populairste potten zijn echter karamel zeezout en dadel kaneel.

‘De smaken notenboter lopen uiteen van
witte chocola tot de gekke banaan chilipeper.’

Op social media, ook dankzij bekende fitgirls en foodbloggers, was het concept van de Pindakaaswinkel vanaf het begin een grote hit. Mede door deze populariteit werd besloten om dan ook écht een winkel te bouwen die alleen pindakaas zou verkopen. Hoe ziet de enige echte Pindakaaswinkel er dan uit?

De winkel is in feite een erg donkere keuken, waar tien potten pindakaas op een oven staan, naast een enkele pindaplant.
‘De winkel is in feite een erg donkere keuken, waar tien potten pindakaas op een oven staan, naast een enkele pindaplant.’

De Winkel
Michiels Pindakaaswinkel is gevestigd in een klein pandje op de Czaar Peterstraat 169. Het is in feite een erg donkere keuken, waar tien potten pindakaas op een oven staan, naast een enkele pindaplant. Aan de rechterwand staan twee grote kasten met alle soorten op een rij. Daarnaast hangt een rek met zwarte truien en canvastasjes.

De gezelligheid van de Pindakaaswinkel kan dus nog wat bijgeschaafd worden. Michiels neef, Bas, staat vandaag in de winkel. Hij laat iedereen op hun gemak pindakaas proeven en beantwoordt enthousiast vragen. Zo wordt de winkel vanzelf al een stuk aangenamer.

De Pindakaas
Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om de pindakaas zelf. Hij wordt met de hand gemaakt en verpakt, wat ervoor zorgt dat Michiel en zijn kompanen vaak tot half drie ’s ochtends nog bezig zijn met genoeg potten vullen om de grote vraag aan te kunnen. De pindakaas bestaat uitsluitend uit biologische pinda’s en kokosolie, plus de smaakmakers van speciale potjes. Dit zorgt voor een heerlijke zachte notenboter die smelt op je tong, maar ook een beetje aan je gehemelte blijft plakken. Er is een goede balans van zachte pasta en stukjes noot.

SONY DSC
De potprijzen variëren van 4,75 euro (naturel) tot 5,75 euro (andere smaken).

De verschillende smaken zijn stuk voor stuk goed uitgebalanceerd en voegen echt wat unieks toe aan de pindakaas. Helaas is de pindakaas wel prijzig: 4,75 euro voor een pot naturel en 5,75 euro voor alle andere smaken, terwijl bijvoorbeeld een grote pot Calvé pindakaas bij de Albert Heijn 3,35 euro kost. En aangezien de pindakaas van de Pindakaaswinkel uitermate geschikt is om in eetlepels naar binnen te werken, zal zo’n pot het niet lang in de kast volhouden.

Conclusie
De Pindakaaswinkel voldoet aan alle verwachtingen die door de populariteit op social media gecreëerd worden. Heerlijke pindakaas en een goed concept. Laten we hopen dat ze de overweldigende populariteit aankunnen.

SONY DSC
De Pindakaaswinkel is gevestigd op de Czaar Peterstraat 169e, vlakbij het spoor aan de Oostelijke Handelskade.

Tess Castelijn

Tess Castelijn (1997) werd geboren in Bergen aan zee, woonde toen acht jaar op een Spaans eiland en verhuisde uiteindelijk naar Amsterdam. Ze studeert aan Amsterdam University College waar ze een mengelmoes aan vakken volgt: van rechten en internationale betrekkingen tot mediastudies. In elk onderwerp ziet ze wel iets interessants, waardoor deze verscheidenheid aan vakken helemaal bij haar past. Naast haar studie schrijft en fotografeert Tess zo veel mogelijk. Fotograferen gaat voor haar hand in hand met inspirerende beelden bekijken in musea, in fotoboeken en zelfs op Instagram. Schrijven zou ze over alles kunnen doen. Op het moment ontdekt ze verborgen plekken in Amsterdam of neemt ze juist bekende restaurants en cafés onder de loep.
mm

Latest posts by Tess Castelijn (see all)