Nieuw: C Amsterdam

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

De laatste tijd lijkt er geen einde aan te komen in Amsterdam: concept stores, pop-up winkels, pop-up restaurants… Nu komt er een restaurant dat gegroeid is vanuit hetzelfde concept en een vaste plek heeft veroverd in onze hoofdstad.

Het begon allemaal bij BAUT, het tijdelijke restaurant op de Amsterdamse Wibautstraat, dat chef-kok Michiel van der Eerde begon in 2012. Na twee-en-een-half jaar succes moest het restaurant sluiten – het nadeel van het pop-up principe*. Gelukkig kon Van der Eerde verder in het voormalige Citroëngebouw naast het Olympisch Stadion met het restaurant BAUTZUID. Het restaurant is overweldigend druk en het eten is er heerlijk. Helaas is ook BAUTZUID een pop-up en sluit het dit najaar.

"C serveert mooie, kleine gerechten."
“C serveert mooie, kleine gerechten.”

Maar niet getreurd, want Michiel en zijn broer Lucas nemen hun team én Arnout van der Kolk (voormalig sous-chef van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu) mee naar een permanente locatie. Op hetzelfde adres waar BAUT ooit begon, is C Amsterdam vorige week geopend.

Bij C Amsterdam draait alles om graden Celsius: de menukaart is ingedeeld in verschillende temperatuurzones van 0 tot 200 graden met mooie, kleine gerechten. Het gaat dus niet alleen om het product zelf maar ook om de bereidingswijze.

“Bij C Amsterdam draait alles om graden Celsius.”

“C geeft meer aandacht aan verschillende garingen, waardoor gerechten in smaak en textuur spot on zijn,” zegt chef-kok Van der Eerde. “Denk aan een stukje zalm dat 40 minuten lang op 39 graden wordt gegaard. Naast de smaakbeleving heeft het een structuur die je nooit meer vergeet. Bij C ontdek je hoe belangrijk verschillende temperaturen voor gerechten zijn. Eén en hetzelfde product verandert compleet bij bereiding op verschillende temperaturen.”

“Een product verandert compleet bij bereiding op verschillende temperaturen.”

C - bar en sofa's
Het interieur van C.

Midden in het restaurant bevindt zich een open keuken. “Het interieur is een mix van contrasten, net als in een goed gerecht,” aldus Van der Eerde. Het is hard naast zacht, rauw naast comfortabel en zoet naast zuur. Dit komt terug in het interieur als een mix van verfijnde comfortabele elementen met rauwe materialen. Messing, betonschil, fluweel, hout, leer en staal wisselen elkaar af. Enkele meubelstukken zijn exclusief voor C ontwikkeld.

’s Avonds ziet het restaurant er nu al bruisend uit, de grote C aan de voorkant geeft licht op de brede Wibautstraat en er komt een geruis van stemmen naar buiten. Of dit blijvende restaurant net zo bruisend zal verlopen als pop-up BAUTZUID? We zullen het zien…


* ’Pop-up’ betekent dat een restaurant of winkel een vaststaande periode op een locatie opent en dat de locatie daarna weer vrijkomt of bezet wordt door iets anders.

Tess Castelijn

Tess Castelijn (1997) werd geboren in Bergen aan zee, woonde toen acht jaar op een Spaans eiland en verhuisde uiteindelijk naar Amsterdam. Ze studeert aan Amsterdam University College waar ze een mengelmoes aan vakken volgt: van rechten en internationale betrekkingen tot mediastudies. In elk onderwerp ziet ze wel iets interessants, waardoor deze verscheidenheid aan vakken helemaal bij haar past. Naast haar studie schrijft en fotografeert Tess zo veel mogelijk. Fotograferen gaat voor haar hand in hand met inspirerende beelden bekijken in musea, in fotoboeken en zelfs op Instagram. Schrijven zou ze over alles kunnen doen. Op het moment ontdekt ze verborgen plekken in Amsterdam of neemt ze juist bekende restaurants en cafés onder de loep.
mm

Latest posts by Tess Castelijn (see all)