De 10 alternatieven voor Eto’o

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

2994Alweer een week lang wacht Ajax op een duidelijk antwoord van Samuel Eto’o. De 33-jarige spits uit Kameroen is club-loos en mag nu kiezen tussen een aantal geïnteresseerde clubs, waaronder naar verluid Liverpool en Internationale. Het laatste nieuws is echter dat hij zelf zou hebben aangegeven naar Arsenal te willen verkassen. Dit daargelaten zijn er veel alternatieven met het gewenste profiel – een topscorer met ervaring – die bovendien minder zouden twijfelen over Ajax. We helpen Frank de Boer daarom en laten hem graag kiezen tussen deze alternatieven voor Samuel Eto’o…


1. Jonatan Soriano Casas (28)

3646Club: Red Bull Salzburg (Oostenrijk)
Nationaliteit: Spaanse
Geboren: 24 september 1985 (El Pont de Vilomara i Rocafort, Spanje)
Lengte en gewicht: 180 cm, 71 kg
Andere clubs: Espanyol, UD Almeria, CP Ejido, Albacete, FC Barcelona
Goals afgelopen seizoen: 31 (in 28 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 6

Na een moeizame carrièrestart is Soriano sinds twee seizoenen dé goalgetter in Oostenrijk. Eerst 26 goals in 33 wedstrijden, vorig jaar 31 goals in 28 wedstrijden en nu al 9 goals na 4 optredens. Eindelijk een succesvolle Spanjaard bij Ajax? 


2. Kevin Kuranyi (32)

1992Club: Dinamo Moskou (Rusland)
Nationaliteit: Duitse
Geboren: 2 maart 1982 (Rio de Janeiro, Brazilië)
Lengte en gewicht: 190 cm, 83 kg
Andere clubs: Schalke 04
Goals afgelopen seizoen: 8 (in 15 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 5


Een bekende Duitser die wat oud begint te worden. Alsnog scoort hij in de eerste 4 competitiewedstrijden 4 keer en schiet hij Dinamo Moskou met 3 goals in 2 wedstrijden naar de volgende ronde van de Europa League. Bij Ajax speelt hij echter Champions League.


3. Marcus Berg (28)

6257Club: Panathinaikos (Griekenland)
Nationaliteit: Zweedse
Geboren: 17 augustus 1986 (Torsby, Zweden)
Lengte en gewicht: 184 cm, 76 kg
Andere clubs: IFK Göteborg, FC Groningen, Hamburger SV, PSV
Goals afgelopen seizoen: 16 (in 35 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 0

Bij Groningen werd hij nummer 3 topscorer van de Eredivisie. Toen al wilde Ajax hem, maar hij koos voor HSV. Sindsdien scoort hij amper, tot op vorig seizoen. Een keurige 16 goals maakte hij voor Panathinaikos, opnieuw goed voor de ‘bronzen schoen’. Zou hij nu wel voor Ajax kiezen?


4. Mikael Forssell (33)

images-1Club: HJK Helsinki (Finland)
Nationaliteit: Finse
Geboren: 15 maart 1981 (Steinfurt, Duitsland)
Lengte en gewicht: 184 cm, 79 kg
Andere clubs: Chelsea, Birmingham City, Hannover 96, Leeds United
Goals afgelopen seizoen: 14 (in 27 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 2

Een mooi lijstje clubs heeft Forssell al op zijn naam staan, doch nergens maakte hij zoveel goals als bij HJK Helsinki. Zuur voor hem: Helsinki is al uitgeschakeld in de Champions League. Bij Ajax kan hij nog één keer laten zien wél veel te kunnen scoren bij een topclub.


5. Markus Rosenberg (31)

170Club: Malmö FF (Zweden)
Nationaliteit: Zweedse
Geboren: 27 september 1982 (Malmö, Zweden)
Lengte en gewicht: 185 cm, 76 kg
Andere clubs: Ajax, Werder Bremen, Racing Santander, West Bromwich Albion
Goals afgelopen seizoen: 0 (in 4 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 6

Een oude bekende! Bij Ajax speelde hij één goed seizoen, met 12 goals in 31 wedstrijden. Veel beter heeft hij het nergens gedaan, terug bij Malmö heeft hij de smaak echter al goed te pakken: de afgelopen 4 wedstrijden scoorde hij 6 keer. Wellicht brengt een tweede overstap naar Ajax opnieuw geluk.


6. Stefan Kiessling (30)

1897Club: Bayer 04 Leverkusen (Duitsland)
Nationaliteit: Duitse
Geboren: 25 januari 1984 (Lichtenfels, Duitsland)
Lengte en gewicht: 191 cm, 80 kg
Andere clubs: 1. FC Nürnberg
Goals afgelopen seizoen: 15 (in 32 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 6


Begonnen aan alweer zijn negende seizoen bij Leverkusen, waar hij betere en mindere seizoenen heeft gehad. De boomlange spits moet zijn club nu langs FC Kopenhagen zien te loodsen voordat hij Champions League speelt. Met Ajax is dat eenvoudiger en bovendien is hij vast toe aan iets nieuws.


7. Milan Skoda (28)

14700Club: Slavia Praag (Tsjechië)
Nationaliteit: Tsjechische
Geboren: 16 januari 1986 (Tsjechië)
Lengte en gewicht: 190 cm, 80 kg
Andere clubs: Bohemians 1905
Goals afgelopen seizoen: 0 (in 25 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 5


Alhoewel het clubverleden van de ervaren Tsjech weinig indruk maakt en hij vorig seizoen geen enkele goal wist te maken in competitieverband, is deze lange man na 4 wedstrijden nummer 1 topscorer van Tsjechië (met 5 goals).


8. Aatif Chahechouhe (28)

imagesClub: Sivasspor (Turkije)
Nationaliteit: Marokkaanse
Geboren: 7 februari 1986 (Fontenay-aux-Roses, Frankrijk)
Lengte en gewicht: 176 cm, 77 kg
Andere clubs: AS Nancy, Chernomorets Bourgas
Goals afgelopen seizoen: 17 (in 34 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 2


Dé topscorer van Turkije, speelt echter met Sivasspor nét geen (voorronde) Europa League, laat staan Champions League: een topscorer wil toch beter? Met Ajax is hij zeker van in ieder geval drie Europese topwedstrijden.


9. Claudiu Andrei Keserü (27)

1389Club: Steaua Boekarest (Roemenië)
Nationaliteit: Roemeense
Geboren: 2 december 1986 (Oradea, Roemenië)
Lengte en gewicht: 178 cm, 76 kg
Andere clubs: FC Nantes, Tours, Angers, SC Bastia
Goals afgelopen seizoen: 8 (in 17 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 7


Op de Franse voetballiefhebber na zal nog niemand de (in Frankrijk) ervaren Keserü kennen. Ajax moet hier dan toch verandering in brengen, want deze kleine Roemeen heeft in de eerste 4 competitie-duels bij Steaua al 7 keer het net geraakt!


10. Ezequiel Oscar Scarione (29) 

images-2Club: Kasimpasa (Turkije)
Nationaliteit: Argentijnse
Geboren: 14 juli 1985 (José C. Paz, Argentinië)
Lengte en gewicht: 179 cm, 76 kg
Andere clubs: Thun, FC Luzern, St. Gallen
Goals afgelopen seizoen: 16 (in 34 wedstrijden)
Goals laatste 5 wedstrijden: 5


Nummer twee topscorer van Turkije, speelt net als Chahechouhe geen Europees voetbal met Kasimpasa. Is het frisse klimaat van Zwitserland al gewend en voelt zich vast zó thuis in Amsterdam.


Vrijwel alle statistieken en foto’s zijn afkomstig van
www.soccerway.com.

Max van Geuns

Max van Geuns (1996) is Amsterdammer in hart en nieren. Hij is geboren en getogen in Oud-Zuid, waar hij al op zijn negende begon met het uitgeven van blaadjes. Hij werd een trotse Vossiaan en heeft als gymnasiast bijna veertig magazines gepubliceerd, waarin hijzelf vooral de interviews schreef. Onder anderen Sacha de Boer, Tom Egbers en Lodewijk Asscher zaten al tegenover de tienerjournalist. Na een half jaar New York en een stage bij Het Parool vond hij vorig jaar in de Indische Buurt zijn nieuwe thuishaven. Hier studeert hij Liberal Arts & Sciences aan het Amsterdam University College. Zijn hart gaat het hardst kloppen als de woorden duurzaamheid, economie en politiek vallen. Je kunt onze hoofdredacteur vrijwel overal in de stad wel tegenkomen, maar het vaakst zie je hem in de ArenA (voor Ajax), de parken (om te hardlopen), de ‘Dolly’ en andere cafés (voor de gezelligheid).
mm