Jong & divers regeert in Amsterdam

16 juni 2014, 18:24

Auteur: Max van Geuns

Jong & divers regeert in Amsterdam

16 juni 2014, 18:24

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Alweer bijna drie maanden geleden werden in Amsterdam gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Maximum blikte door middel van interviews met Alexander Rinnooy Kan, Roderic Evans-Knaup en Laurens Ivens vooruit op deze verrassend gebleken verkiezingen, waarbij D66 een nog grotere winst wist te behalen dan verwacht. Ook wij voorspelden toen een Amsterdam, voor het eerst in de geschiedenis zonder de PvdA in het stadsbestuur. En nu, na weken en weken van moeizaam onderhandelen, blijkt deze voorspelling waarheid te zijn geworden. Samen met de VVD en de SP werd afgelopen week door de partij van Jan Paternotte ‘Amsterdam is van iedereen’ gepresenteerd. In dit akkoord werden de sociaal-liberale plannen en de portefeuille-verdeling gepresenteerd. Maar wie gaan onze stad nou eigenlijk regeren, de komende vier jaar?

Foto Kajsa OllongrenKajsa Ollongren zal namens D66 de portefeuille Economische Zaken, Zeehaven en Luchthaven, Gemeentelijke Deelnemingen en Bedrijven, Kunst en Cultuur, Lokale Media en Monumenten op zich nemen. De 47-jarige vrouw, die ook loco-burgemeester zal worden en zich zal gaan bezighouden met stadsdeel Centrum, was de afgelopen paar jaar secretaris-generaal van het Ministerie van Algemene Zaken. Hiermee was ze de rechterhand van premier Mark Rutte. Ze schijnt rustig te blijven als het spannend wordt en Rutte is gesteld op haar. In tegenstelling tot hem staat zij bekend als zeer pro-Europees. In 2011 werd ze verkozen tot meest invloedrijke vrouw van Nederland. Ollongren is geboren in Leiden, getogen in Oegstgeest en sprak thuis Zweeds, maar studeerde wel (economie en geschiedenis) aan de UvA in Amsterdam.

ukUdo Kock, eveneens lid van D66, krijgt de portefeuille Financiën, Coördinatie Drie Decentralisaties, Coördinatie Aanpak Subsidies, Aanpak Belastingen en Waterbeheer toegewezen. Naast zijn werkzaamheden in de centrale stad zal Kock gaan werken met stadsdeel West. De 44-jarige econoom is permanente vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in de Palestijnse Gebieden. Hiervoor was hij tot 2000 duoraadslid in Amsterdam, waarbij hij zich bezig hield met Economische Zaken, Werkgelegenheidspolitiek en Sociale Zaken. Tussendoor is hij werkzaam geweest als consultant bij de World Bank in Washington D.C. en als assistent-professor bij de VU. Kock is dus één van de weinige wethouders, die een rijk verleden heeft binnen én buiten de politiek.

cc92f6cd7babb314fa92e956d9506ec1_400x400Simone Kukenheim is een insider. De Haagse vrouw, met 32 jaar de jongste in dit college, is bestuurder van Amsterdam Zuid, waar ze woont in de Apollobuurt. Nu zal de D66-er zich echter bezig gaan houden met stadsdeel Oost en daarnaast krijgt ze de portefeuille Onderwijs, Jeugd(wet) en Diversiteit & Integratie. Met Jeugd en Onderwijs is ze momenteel bekend. Andere portefeuilles die ze nu nog heeft zijn Economische Zaken en Kunst en Cultuur. Kukenheim komt oorspronkelijk uit een vrijzinnige Joodse familie en is niet erg gelovig opgevoed, maar gaat nu regelmatig naar een liberaal Joodse Synagoge en viert Joodse feestdagen. Ze eet eveneens koosjer stijl. Ze is de politiek in gegaan om – zo geheten in de Joodse traditie – ‘Tikun Olam’: de wereld te repareren. Kukenheim heeft op de Toneelschool Maastricht gezeten en studeerde de master International Relations aan de UvA.
Twitter: @simonekukenheim

abdeluheb_chohoAbdeluheb Choho is hier ook bekend, maar tegelijkertijd berucht. De Marokkaanse 44-jarige man maakte onderdeel uit van de in ruzie en onvrede uit elkaar gevallen afdeling van D66 in West. Hem werd verweten geen leiderschap te hebben getoond binnen zijn eigen partij en daarom moest hij opstappen. Wel scheen hij een ‘lieve, zachtaardige man’ te zijn. Misschien vanwege dit verleden krijgt hij geen afzonderlijk stadsdeel toegewezen, maar houdt hij zich vooral bezig met de ‘zachtaardige’ portefeuilles Openbare Ruimte en Groen, Klimaat en Luchtkwaliteit, Dienstverlening en ICT en Bestuurlijk Stelsel. De afgelopen jaren was Choho directeur verkoopbeleid bij Total Specific Solutions, een softwarebedrijf. In het verleden was hij directeur van YoungWorks (bureau voor jongerencommunicatie), directeur verkoopbeleid bij Accenture (management consultancy) en was hij werkzaam voor Winkelman & van Hessen (communicatieadviesbureau). Ook Choho is dus ervaren binnen en buiten de politieke arena.
Twitter: @AbdeluhebChoho

eric_van_der_burg_grootEric van der Burg is de enige wethouder, die ons bekend is van de afgelopen collegeperiode. De 48-jarige – de oudste in dit college – beheerde al onder andere de portefeuilles Zorg en Welzijn en Sport en Recreatie en zal de andere beleidsonderwerpen inruilen voor Ruimtelijke Ordening en Grondzaken (inclusief erfpacht). Van 2001 tot 2010 was hij fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, van 1997 tot 2000 was hij Stadsdeelraadslid in Zuidoost en van 1992 tot 1997 was hij Stadsdeelwethouder in hetzelfde stadsdeel. Dit was al op zijn zeventiende en daarmee is Van der Burg de meest ervaren politicus in dit college, maar ook de minst veelzijdige qua arbeidsverleden. Buiten de politiek is hij alleen regiodirecteur geweest bij Amstelring, een zorginstelling. Hij is opgegroeid in Oosterwolde (Friesland) en studeerde Nederlands recht en notarieel recht aan de VU in Amsterdam. Deze studie heeft hij niet afgemaakt.
Twitter: @ericvanderburg

image-3756849Pieter Litjens (46) is geboren in Utrecht en komt over uit de VVD-fractie in de Tweede Kamer te Den Haag. Hier is hij vooral bezig geweest met de portefeuille Openbaar Bestuur, in Amsterdam zal hij met name de Noord-Zuidlijn in goede (laatste) banen proberen te leiden: hij krijgt de portefeuilles Verkeer en Vervoer, Gemeentelijk Vastgoed, Bedrijfsvoering P&O en Inkoop toegewezen. Litjens is, na een jaartje hotelschool en een niet afgemaakte studie Frans, afgestudeerd als politicoloog aan de UvA. Van 2002 tot 2007 was hij wethouder van Amsterdam Zuidoost en ook nu zal hij zich bekommeren om dit stadsdeel. Vóór zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer is hij nog burgemeester geweest van Aalsmeer, waar hij nog steeds woont. Litjens zal de bezuinigingen moeten binnenhalen die alle plannen van de nieuwe coalitie moeten financieren.
Twitter: @PiterLitjens

laurens-ivens_MG_4700Laurens Ivens, bekend uit de vorige editie van Maximum Amsterdam, is de voorman van de SP. De 37-jarige man uit Doetinchem maakte zich bij de campagne al veel zorgen om de Amsterdamse woningsamenstelling en zal daarom de portefeuilles Bouwen, Wonen en Wijkaanpak toegewezen krijgen, naast Dierenwelzijn. Hij krijgt eveneens stadsdeel Noord toegewezen. Ivens wordt sterk gekenmerkt door zijn walging van onrecht en zijn waardering voor oprechte mensen. Al in ons interview met hem zei hij dat iedereen die in de politiek zit of gaat, zoveel mogelijk probeert te bereiken en dus ook wethouder wil worden. ‘Wethouder Ivens, dat klinkt toch prachtig!’ De econoom en politicoloog, afgestudeerd aan de UvA, is in het verleden fractiemedewerker Verkeer geweest bij de Tweede-Kamerfractie van de SP en was sinds 2011 senior medewerker Openbare Zaken bij de ANWB. Met zijn aanstelling als wethouder heeft hij hier ontslag genomen.
Twitter: @LaurensIvens

ZZZ Arjan VliegenthartArjan Vliegenthart wordt, net als Litjens, ‘weggehaald’ uit Den Haag. Hij komt echter niet uit de Tweede, maar uit de Eerste Kamer, waar hij sinds 2007 werkzaam is voor de SP. De neef van voormalig CDA-minister Marja van Bijsterveldt is zoon van een predikant en sinds 2005 voorzitter van de politieke werkgroep van de christelijke organisatie Kerk en Vrede. De 35-jarige, die in mei al één van de verkenners was voor een nieuw college in Amsterdam, krijgt de portefeuilles Werk, Inkomen, Participatie(wet) en Armoede toegewezen en wordt hiermee het gezicht van Ivens’ plannen tegen de toenemende armoede in de stad. Daarnaast houdt hij zich bezig met stadsdeel Nieuw-West. Vliegenthart is afgestudeerd politicoloog aan de VU, waar hij sinds 2003 universitair docent Politicologie en Internationale Betrekkingen is. Sinds 2010 is hij ook directeur van het Wetenschappelijk Bureau bij de SP. 

Afgezien van de uitzonderlijke samenstelling van partijen – de socialistische SP en liberale D66 en VVD – mogen we concluderen, dat een zeer divers College van Burgemeester & Wethouders de komende vier jaar zal regeren in onze hoofdstad. Ze komen overal vandaan, hebben verledens in de politiek en het bedrijfsleven, twee van de acht zijn vrouw, er zitten belijders bij van het Jodendom en het Christendom, iemand komt uit Marokko en eentje spreekt meer Zweeds dan Nederlands. Wel is te stellen dat we een behoorlijk jong college krijgen, met een gemiddelde leeftijd van nog geen 42 jaar en iemand van slechts 32 jaar oud. Onze voorspellingen met betrekking tot de verkiezingsuitslag in editie 3 zijn grotendeels uitgekomen en we hebben Laurens Ivens correct getipt als nieuwe wethouder. Alexander Rinnooy Kan werd uiteindelijk geen wethouder, maar was de eerste informateur van een mogelijk nieuw college (zonder succes). Tenslotte hadden we Roderic Evans-Knaup geïnterviewd, toen nog voorman van Red Amsterdam. Zijn partij is haar enige zetel in de Raad helaas kwijtgeraakt, desondanks mag hij zichzelf een beetje ‘Amsterdams regeringslid’ noemen: al gauw na de verkiezingsuitslag is hij overgestapt naar D66, waar hij nu werkzaam is als hoofd van het fractiebureau.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.