(Her)ken de stad: de Andreas-kruizen

3 juli 2016, 09:00

Auteur: Olivier Overberg

(Her)ken de stad: de Andreas-kruizen

3 juli 2016, 09:00

Auteur: Olivier Overberg

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

menu_logo

Wegens groot succes van de vorige editie van (Her)ken de stad ging onze fotograaf weer op pad om al dan niet bekende plekken in de stad te fotograferen. Deze keer legde hij de fameuze Andreas-kruizen vast op verschillende plekken in de stad. En nu is het weer aan jullie om te raden waar deze kruizen zich bevinden.

TEKST EN FOTOGRAFIE DOOR OLIVIER OVERBERG

1 – Het omgekeerde kanon (?)

7-IMG_2881
In tegenstelling tot de meeste rood-bruine Amsterdammertjes op de grachten, is deze grijs. Ook staat dit paaltje niet aan een gracht, maar tegenover een object waarvan het misschien wel komt. Staan er Amsterdammertjes op een boot? Welnee, lees dit stukje over de vermoedelijke herkomst van de paaltjes.

2 – De bruine fietsbak

4-IMG_2841
De Andreas-kruizen zijn hét icoon van de stad. Het is daarom ook niet gek dat veel bedrijven zich graag met deze kruizen willen profileren, zo ook Écht Eten. De fiets staat ook op een typerende plek gestald, die gekenmerkt wordt door de brug waaraan zovelen al hun liefde hebben vastgemaakt, letterlijk.

3 – Het kruispunt

2-IMG_2778
De kruizen worden ook in reclameborden verwerkt. Net om de hoek van het gemeentehuis staan billbords in een rij achter elkaar, waarvan, de Andreas-kruizen uit de voet zijn gesneden. En welk kruispunt kun je hier zien?

OVER DE ANDREAS-KRUIZEN
Amsterdam_wapen.svgDe drie kruizen op het Amsterdamse wapen staan ook wel bekend als de Andreas-kruizen. Het wapen bestaat tevens uit drie verschillende kleuren: rood, wit en zwart. De drie verschillende kruizen zouden de drie plagen symboliseren waaronder Amsterdam geleden heeft: het vuur, het water en de pest. Deze theorie zou ook opgaan voor de kleuren, waarbij rood voor het vuur staat, wit voor het water en zwart voor de pest. Een andere mogelijkheid is dat de drie doorwaadbare plaatsen in de Amstel worden uitgedrukt in de drie kruizen.


4 – Het wapen over de Amstel

5-IMG_2854
De Andreas-kruizen zijn natuurlijk ook in het stadswapen te vinden, die hier mooi in de brug is verwerkt. Wie de drukke brug nog niet heeft herkend, zou het zich makkelijker kunnen maken door te kijken naar de beroemde brug op de achtergrond.

5 – Het wapen onder de toren

1-IMG_2736
Het wapen, zoals hij afgebeeld hoort te zijn met de Andreas-kruizen dat door de twee leeuwen opgehouden worden, is op deze, toch wat onopvallende plek, te vinden. Dit gebouw is in de 18e eeuw gebouwd en aan het begin van de 19e eeuw reed Napoleon er onderdoor. Met de hint dat het een vroegere stadsgrens was, zal je het moeten doen voor deze foto.

6 – Wegwijzer

3-IMG_2792
De wegwijzer is rijk aan informatie over de locatie van dichtstbijzijnde gebouwen en attracties, maar kan je de locatie van het paaltje er zelf ook uit opmaken? De drie kruisjes bovenaan de wegwijzer verklappen in ieder geval dat hij in Amsterdam staat… Gebruik anders ook de noordpijl die net onder de kruisjes staat om je te oriënteren.

Antwoorden:

1 – Op de achtergrond is duidelijk een schip te herkennen en niet zomaar een: het het VOC-schip dat voor het Scheepvaartmuseum staat. Gezien vanaf het Oosterdok, net voor NEMO, is deze foto gemaakt.

2 – De beschreven brug is de Slotjesbrug over de Groenburgwal, waaraan de fiets met de bruine fietsbak dan ook staat.

3 – De kruizen waardoor het kruispunt zichtbaar is, zijn in de reclameborden gemaakt die achter het Waterlooplein staan op het Mr. Visserplein. Naast de TunFun en de trams die het plein doorkruisen, staat de rij met reclameborden. De foto is door het laatste bord gemaakt en beeldt de bocht van het eind van de Jodenbreestraat naar het Waterlooplein af.

4 – Op de achtergrond is de Magere Brug te zien en de brug waar het om gaat is de Blauwbrug. Gezien vanaf de Stopera zijn deze wapens aan de rand van de brug te zien.

5 – Het torentje behoort tot de Muiderpoort. De poort die toegang aan de stad verleende in de 17e en 18e eeuw. Tegen het eind van de 19e eeuw werd de Dapperbuurt gebouwd en verloor de poort haar functie. Het is de enige poort die over is gebleven van deze stadsgrenzen (niet te verwarren met eerdere stadsgrenzen).

6 – Het was misschien even een puzzel, maar met bekende attracties zoals het Waterlooplein en de Nieuwmarkt in de buurt zou je aardig ver gekomen moeten zijn. Deze wegwijzer staat op de Jodenbreestraat, net voor café de Sluyswacht tegenover het Rembrandthuis.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.